Monday, July 12, 2010

Ikan Gelama Masak Cabai

Bahan-bahan :

Ikan gelama - 4 ekor bersaiz sedang disiang dan cuci kemudian perap dengan air asam jawa selama kita sediakan bahan2 lain
(2cm asam jawa dicampur dengan 2gelas air = air asam jawa )

Bahan Untuk Kisar :
Cili Kering - 7 biji direndam bg lembut
Bawang putih - 4 ulas
Bawang Merah (kecil) - 3 biji
Serai - 1 batang dipotong nipis
Ibu Kunyit/ serbuk kunyit - 1inci / 2 sudu kecil
Belacan - 1 cm
Garam - 1 sudu kecil
(Bahan ini dikisar hingga hancur)

Minyak Masak - 1/2 cawan utk menumis
Serbuk perasa/ ajinomoto/ gula - sedikit jika perlu ( ikut selera masing2 )
Daun Ketumbar/ Daun Sup - 5 urat dipotong bersaiz 3"
Kacang Bendi - 5 biji ( jika suka )


Cara-cara:

Panaskan minyak dalam kuali, masukkan semua bahan kisar... Tumis hingga hampir garing,
masukkan ikan bersama air asam jawa tadi serta serbuk perasa... Masak selama 10 minit, masukkan daun ketumbar dan kacang bendi... Teruskan masak selama 5 minit... Siap...Mudahkan?

No comments:

Post a Comment