Tuesday, July 27, 2010

Lala/Gayam/Kepah Bercili

Bahan-bahan

Lala/Gayam/Kepah - 1 kilo
Cabai Kering - 10 biji
Bawang Putih - 4 ulas
Belacan Perlis - 1/2 inci
Bawang merah - 1 biji potong nipis ( utk menumis )
Serai - 1 batang dititik
Daun Sup - 3 batang dipotong 3 inci
Minyak Masak - 1/2 cawan
Garam - sedikit sahaja ( air gorengan lala/gayam/kepah berasa masin, maka berhati-hati
semasa kita masukan garam)
Gula - 1 camca
Air asam jawa - 1/2 cawan

Cara-caranya :

Kisar cabai kering, bawang putih, belacan dan garam. Panaskan minyak, tumis bawang merah bersama serai kemudian masukkan bahan kisar. Tumis hingga hampir garing, masukan air asam jawa dan daun sup. Kacau selama 1 minit. Masukam gula dan lala. Masak dengan api perlahan dan kacau selalu supaya pes cili masukan ke dalam isi lala. Apabila kulit lala sudah terbuka dan air gorengan hampir kering, maka siaplah lauk Lala Bercili... Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment