Thursday, July 8, 2010

Masak Lemak Udang Galah






Bahan-bahan:

Udang galah segar - 1/2 kilo dibuang janggut dan ekor, kulit jgn buang
Kelapa parut - 300 gram dijadikan santan 3 cawan ( perahan pertama 1cawan asingkan, kedua dgn ketiga disatukan)
Belimbing Buluh - 10 biji dibelah 2
Serbuk kunyit - 1 camca kecil
garam - secukup rasa
Cili hidup - 1 biji dibelah 2
Nota : santan diasingkan 2 bahagian utk mengelak kuah masakan 'pecah minyak'. Nampak x cantik dan kurang sedap.

Cara-caranya :

Masukkan udang galah, santan perahan ke-2 dan ke-3, serbuk kunyit dan garam serta buah belimbing... masak selama 5-6 minit atau sehingga mendidih...pastika kuah sentiasa dikacau untuk santan tidak pecah... masukkan potongan bawang, cili dan pati santan.... kacau sehingga mendidih... setelah tutup api biarkan periuk terbuka selama 5 minit, baru tutup periuk... petua orang tua-tua, ia mengelak gulai yang ada santan dari cepat basi...
Memang mudah dan cepat...

No comments:

Post a Comment