Bahan-bahan :
Buah Peria - 4 biji bersaiz sedang ( rasa > pahit dari jenis besar ) dibelah dua, buang biji dan
potong saiz 5cm
Udang kecil - 20 ekor dikupas dan basuh
Cili kering - 4 biji direndam
Bawang Merah - 2 biji
Bawang Putih - 3 ulas
Minyak Jagung - 1 sudu
Garam - secubit
Asam jawa - 1 inci dijadikan jus dgn 1/2 cawan air
Sos Tiram Maggie - 1 sudu kecil / atau ajinomoto ( sos tiram pun ade MSG hehehe... kalau dah
masakan kita cukup rasa jangan bubuh bahan ini)
Cara-caranya :
Cili kering, bawang merah dan putih serta garam dikisar... Kemudian tumis dengan minyak jagung hingga hampir garing, masukkan udang dan jus asam jawa serta serbuk perasa... Biarkan selama 3 minit kemudian masukkan buah peria, goreng hingga masak... Sudah siap.... Rasa masam, manis, pedas n pahit...
Buah Peria - 4 biji bersaiz sedang ( rasa > pahit dari jenis besar ) dibelah dua, buang biji dan
potong saiz 5cm
Udang kecil - 20 ekor dikupas dan basuh
Cili kering - 4 biji direndam
Bawang Merah - 2 biji
Bawang Putih - 3 ulas
Minyak Jagung - 1 sudu
Garam - secubit
Asam jawa - 1 inci dijadikan jus dgn 1/2 cawan air
Sos Tiram Maggie - 1 sudu kecil / atau ajinomoto ( sos tiram pun ade MSG hehehe... kalau dah
masakan kita cukup rasa jangan bubuh bahan ini)
Cara-caranya :
Cili kering, bawang merah dan putih serta garam dikisar... Kemudian tumis dengan minyak jagung hingga hampir garing, masukkan udang dan jus asam jawa serta serbuk perasa... Biarkan selama 3 minit kemudian masukkan buah peria, goreng hingga masak... Sudah siap.... Rasa masam, manis, pedas n pahit...
No comments:
Post a Comment