Tuesday, July 27, 2010

Sup Ayam Kampung

Bahan-bahan :
Ayam Kampung - 1/2 ekor dipotong ikut saiz yang dikehendaki
Halia - 1 inci di hiris nipis atau diketuk
Bawang Putih - 3 ulas diketuk
Bunga lawang - 2 biji
Buah Pelaga - 3 biji
Bunga Cengkih - 5 butir
Kulit Kayu Manis - 1 btg kecil
Biji Ketumbar - 1 camca teh
Ubi Kentang - 3 biji dibelah 4( ikut suka)
Lobak Merah - 2 biji potong ( ikut suka)
Daun Sup - 1 pokok potong 3 bahagian
Daun Bawang - 1 pokok potong 3 bahagian
Garam - secubit rasa
Minyak Jagung - 1/2 cawan

Cara-caranya:

Perapkan ayam bersama garam, semua rempah. Panaskan minyak jagung, tumis bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukan ayam, kacau selama 2 minit supaya air dari isi ayam dikeluarkan. Masukkan air 1liter, reneh selama 15minit. Masukan kentang dan masak selama 10 minit. Masukan pula lobak merah dan daun sup serta daun bawang, masak sehingga lobak merah lembut... Siap

Resipi ini sesuai untuk anak-anak, untuk ibu dalam pantang dinasihatkan masukan halia lebih banyak. Tambahkan serbuk lada hitam, kentang dan carrot jgn dimasukan.

No comments:

Post a Comment