Bahan-bahan :
Mempelam Sala - 1 biji dikupas kulit dan disagat
Udang Kering - 1 camca ditumbuk halus ( rendam dulu bg senang tumbuk )
Kacang Tanah - 2 camca digoreng tanpa minyak, buang kulit dan tumbuk utk dijadikan serbuk
Bawang Putih - 3 ulas dicincang halus, panaskan minyak 1 camca goreng dgn api
yang perlahan sehingga bertukar warna kuning keemasan
Bawang Besar - 1 biji dihiris nipis-nipis
Cili Padi/cabai melaka - 5 biji ditumbuk
Sos Ikan ( nam pla ) - 1 camca
Ajinomoto - 1 sudu kecil
Cara-caranya :
Gaulkan Cili, udang kering,sos ikan, ajinomoto. masukkan bawang dan mempelam serta bawang putih , gaulkan hingga rata... akhir sekali taburkan serbuk kacang tanah... Dah siap, sedap dimakan bersama lauk ikan bakar ( termenung/kembong bakar tawar )...
Mempelam Sala - 1 biji dikupas kulit dan disagat
Udang Kering - 1 camca ditumbuk halus ( rendam dulu bg senang tumbuk )
Kacang Tanah - 2 camca digoreng tanpa minyak, buang kulit dan tumbuk utk dijadikan serbuk
Bawang Putih - 3 ulas dicincang halus, panaskan minyak 1 camca goreng dgn api
yang perlahan sehingga bertukar warna kuning keemasan
Bawang Besar - 1 biji dihiris nipis-nipis
Cili Padi/cabai melaka - 5 biji ditumbuk
Sos Ikan ( nam pla ) - 1 camca
Ajinomoto - 1 sudu kecil
Cara-caranya :
Gaulkan Cili, udang kering,sos ikan, ajinomoto. masukkan bawang dan mempelam serta bawang putih , gaulkan hingga rata... akhir sekali taburkan serbuk kacang tanah... Dah siap, sedap dimakan bersama lauk ikan bakar ( termenung/kembong bakar tawar )...
No comments:
Post a Comment