Bahan -bahan :
Daging Lembu - 1 kg dipotong saiz tapak tangan
Halia - 3 inci
Bawang Putih - 10 ulas
Biji Ketumbar - 2 camca
Lada hitam - 1 camca
Jintan Putih - 1 sudu teh
Garam 1 camca
Cara-caranya:
Daging dicuci bersih dan toskan selama 15 minit. Biji ketumbar, lada hitam dan jintan putih digoreng tanpa minyak dengan api yang perlahan hingga keluar aroma. Kemudian tumbuk dengan lesung hingga halus dan masukkan halia dan bawang putih, tumbuk hingga lumat semua bahan tersebut.
Gaulkan daging dengan garam dahulu, kemudian perap dengan semua bahan yang ditumbuk sekurang-kurangnya 15minit... Sekarang bolehla kita bakar menggunakan ketuhar atau dapur...
Daging perap tersebut boleh disimpan dalam peti sejuk selama 1minggu ( jangan simpan di tempat beku )... Bila nak makan bolehlah kita keluarkan dan bakar...
Apabila dihidangkan potong daging tersebut dalam saiz yang diinginkan...Sungguh enak jika dicicah bersama air asam... cara buat air asam, nanti saya akan post lagi... Selamat mencuba
nak cari biji ketumbar palk..mcm mn rupanya.haduih..lupa...
ReplyDeleteadik ni...ake id zhafran..hehehhe..adik punya password dah lupa
ReplyDeleterempah bulat tu la biji ketumbar... pas ni aku kene upload gambaq rempah sekali...
ReplyDelete