Saturday, July 31, 2010

Kerabu Perut bersama Jantung Pisang










Bahan-bahan:

Perut Lembu - 1kg dibersihkan rebus selama 30 minit atau lembut
Jantung Pisang - 2biji buang kulit hingga nampak kulit putih, belah dua dan rembus hingga
empuk(jgn sampai lembik)
Bawang Besar - 1biji dimayang
Santan - pati santan 1cawan diperah dengan air suam 50 deg ( elak dr cepat basi)
Air asam jawa - 1/2 cawan pekat
Kerisik - 2 camca ( kalau ada minyak, buang minyak amik kerisik saja)
Garam - secukup rasa

Bahan Tumbuk:
Beras - 1camca digoreng tanpa minyak hingga warna keemasan dengan api yng perlahan
Lada Hitam - 1camca
Halia - 1 inci dipotong nipis
Lengkuas - 2 inci dipotong nipis
Serai - 2 batang dihiris nipis
Cili Api - 5 batang


Cara-cara:

Tumbuk beras hingga betul2 halus, yang lain tumbuk bagi pecah je. Tak perlu lumat sangat supaya apabila kita makan boleh pepak atau rasa yang mana halia, lada, lengkuas atau serai... lebih sedap... Masukkan semua bahan tumbuk kedalam mangkuk adun bersama santan, air asam, kerisik dan garam. Kacau hingga sebati. Masukkan potongan perut dan jantung pisang dalam 1inci lebar kedalam mangkuk adun bersama hirisan bawang besar... kacau hingga sebati... Sedia untuk dihidang..

Saiz Hidangan: 5 orang

No comments:

Post a Comment