Thursday, July 8, 2010
Mee Kerabu
Bahan-bahan :
Mee kuning/ mee kering - siap celur utk 3orang makan
Udang kering - 100 gram
Kacang Dal - 50 gram
Limau nipis - 2 biji
Sos Ikan ( Nam Pla ) - 1 camca
Bawang putih - 3 ulas
Cili kering - 5 batang
Hiasan :
Telur rebus - 2 biji
Daun bawang - 1 batang
Cara-caranya :
Cili kering digoreng tanpa minyak hingga garing atau rapuh, kemudian kisar dengan menggunakan pengisar kering. Kacang dal pun goreng mcm cili kering juga dan kisar kering untuk dijadikan serbuk. Udang kering dibasuh dan ditumbuk hingga lumat. 3ulas bawang putih dicincang halus, panaskan 2 camca minyak dalam kuali dan msukkan bawang putih gorengan hingga garing... Awas! jaga api supaya bawang tidak hangit. nanti rasa pahit... seeloknya warna bawang bertukar dari putih ke warna kuning keemasan.
Kesemua 4 bahan di atas harus diasingkan, jangan campur lagi... Sekarang ambil satu mangkuk besar, masukkan serbuk cili, udang kering, sos ikan, jus limau nipis, lada sulah atau ajinomoto. Gaulkan hingga rata, masukkan pula mee yang telah dicelur bersama minyak bawang putih hin gga sebati. Taburkan pula serbuk kacang.
Hidangkan dalam pinggan kemudian tabur daun bawang dan telur rebus yng telah dipotong...
Labels:
Menu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
mee boleh gigantikan dengan laksa halus atau soo hoon(tang hoon)... bahan-bahan lain dan caranya sama sahaja...
ReplyDelete